teema: Müra poolt indutseeritud nähtused mittehomogeensetes ja anisotroopsetes keskkondades
tunnusnumber: ETF6789
projekti tüüp: Eesti Teadusfondi grant
erialad: 1.3. Füüsika
1.5. Biofüüsika
seisund: käimasolev
asutus: TÜ Füüsika-keemiateaduskond
projekti juht: Risto Tammelo
kestus: 01.01.2006 - 31.12.2009
kirjeldus: Grandiprojekti eesmärgiks on uurida stohhastilisi protsesse ja nähtusi erinevates mittehomogeensetes ja anisotroopsetes keskkondades, mis on aktuaalsed kondenseeritud aine füüsikas ning bioloogilistes süsteemides. Uurimistöö on kavandatud järgmistes suundades:
• Stohhastiline transport bioloogiliste rakumembraanide ioonkanalites. Kavas on arendada Browni liikumise teooria alusel selliseid füüsikalisi mudeleid, mis võtavad arvesse reaalsete ioonkanalite karakteristikuid nagu struktuuri diskreetsus, keskkonna suur viskoossus, mäluefektid ja globaalne elektrokeemiline potentsiaal.
• Ülekandeprotsessid tehislikes mikropoorsetes membraanides, kasutades mudelsüsteemidena Lorentzi ja Ehrenfesti gaase.
• Korrastusparameetrite dünaamika ja stohhastiline resonants I ja II liiki faasisiiretega süsteemides, sh ferroelektrilistes materjalides.
• Välise magnet- ja elektrivälja poolt indutseeritud ruumilise anisotroopia efektid laetud Browni osakeste transpordis. Siin on võimalikud rakendused plasmafüüsikas, superioonsetes juhtides, ferroelektromagneetilistes nanostruktuurides jm.
• Aktiivne (st negatiivse dissipatsioonikanaliga) Browni liikumine perioodilistel potentsiaalidel. Mitme barjääriga perioodi kohta potentsiaalide modelleerimine mäluga hõõrdumise abil, pidades silmas võimaliku rakendusena prootonite ülekande kirjeldamist vesiniksidemetega süsteemides.
• Osakeste difusioon ja vool komplitseeritud struktuuriga perioodilistel potentsiaalidel, sh multidimensionaalsetel ja lõpliku ruumilise ulatusega potentsiaalidel. Üldiste tingimuste väljaselgitamine difusiooni mahasurumiseks välise välja poolt perioodilistel struktuuridel.

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Els Heinsalu 
2.Dmitri Martila 
3.Risto TammeloTartu Ülikool 
4.Teet Örd