teema: Korrastamatus ja juhtivuselektronide dünaamika Ti5Te4 tüüpi kristallivõrega ühendites
tunnusnumber: ETF6655
projekti tüüp: Eesti Teadusfondi grant
erialad: 1.3. Füüsika
seisund: käimasolev
asutus: TÜ Füüsika Instituut
projekti juht: Andres Stolovitš
kestus: 01.01.2006 - 31.12.2009
kirjeldus: Käesolevas projektis uuritakse kvaasiühedimensionaalse kristallstruktuuriga Ti5Te4 tüüpi ühendite elektronide transportomadusi laias temperatuuri vahemikus (0.3–270 K) ja magnetväljas kuni 12 T. Mõõtmised teostatakse kolmemõõtmelistel (nõrga lokalisatsiooni tähenduses) polü- ja mokristallilistel Mo5As4, Nb5-xTe4 (x~0.2), Ti5Te4 ja Zr5Te4 ühendites. Kasutades nõrga lokalisatsiooni meetodit määratakse kvantinterferentsi panused takistusse ja elektronide koherentsuse ulatus. Uuringud keskenduvad madalatemperatuursele faasi relaksatsiooni küllastumisele ja elektron-foonon-vastasmõjule. Selgitatakse, kas kolmemõõtmelistes polükristallilistes sulamites leitud faasirelaksatsiooni küllastumise universaalne sõltuvus difusiooni konstandist kehtib ka Ti5Te4 tüüpi ühendites.
Kasutades nõrga lokalisatsiooni ja elektronide soojenduse meetodeid mõõdetakse elektron-foonon hajumise aja sõltuvus temperatuurist ja elektronide vaba tee pikkusest. Uuritakse struktuuri defektide mõju elektron-foonon-vastasmõjule. Tulemusi võrreldakse erinevate elektron-foonon-vastasmõju teooriatega.
Selgitatakse, kas Nb5-xTe4 kristalli takistuse temperatuuri sõltuvuse maksimum (T~30 K) on tingitud kvantinterferentsi efektidest (nõrga lokalisatsiooni ja antilokalisatsiooni koosmõjust) või toimub ühendis madaladimensionaalsetele ühenditele omane faasisiire.

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Tea Avarmaa 
2.Raivo Jaaniso 
3.Andres StolovitšTartu Ülikooli Füüsika Instituut 
4.Aleksei Šerman