teema: Ühe molekuli spektroskoopia optiliselt kaksikmurdvas kristallis
tunnusnumber: ETF6545
projekti tüüp: Eesti Teadusfondi grant
seisund: käimasolev
asutus: TÜ Füüsika Instituut
projekti juht: Inna Rebane
kestus: 01.01.2005 - 31.12.2008
kirjeldus: Ühe molekuli spektroskoopias (ÜMS) on võimalik mõõta tahkises asuva ühe individuaalse lisandimo-lekuli spektrit, kõikvõimalikud mittehomogeensused ja keskmistamised üle ansambli on välistatud. Seega ÜMS on meetod, mis lubab uurida interaktsiooni ühe individuaalse lisandimolekuli ja teda ümbritseva aine ning väljade vahel. ÜMS mõõdetakse peaaegu alati foononvaba joont (FVJ) kui kõige kitsamat ja intensiivsemat. Tänu FVJ väga kõrgele tundlikkusele erinevatele häiritustele ja muutustele saab ÜMS kasutada elektri-, magnet- ja pingeväljade mõõtmiseks tahkise sees nanoskoopilisel tasemel.
Meie poolt on välja pakutud eelnevalt FVJ teooriates mitte arvestatav faktor - põhiaine kristalli anisot-roopsuse mõju lisandimolekuli spontaanse emissiooni kiirusele (SEK) ja seega ka radiatsioonilise elueaga määratud joonelaiusele. Anisotroopsus avaldub SEK sõltuvuses kiirgusliku ülemineku dipool-momendi orientatsioonist kristallis.
Antud töö eesmärkideks on lisandimolekuli spektraalsete kvadrupoolkiirguse jt. multipoolkiirguste kiiruste leidmine keelatud dipoolülemineku korral ja kristalli pinna ja tühimike läheduse mõju leidmine ühe lisandimolekuli SEKile, arvestades kaksikmurdva kristalli anisotroopsust. Samuti lisandimolekulile mõjuva lähivälja leidmine erinevates mudelites ja kuidas dipoolmomendi enda absoluutväärtus sõltub tema orientatsioonist kristallis jt. Kavas on kompuuterarvutuste läbiviimine, mille tulemuseks oleksid käepärased graafikud või graafikute parved, millest saaks leida etteantud murdumisnäitajate paari (üheteljeline kristall) või kolmiku (kaheteljeline kristall) järgi FVJ kiirgusliku laiuse suhtelised muutused sõltuvalt dipoolmomendi orientatsioonist kristallis.

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Rein KochTÜ Füüsika Instituutteadur 
2.Inna RebaneTÜ Füüsika Instituutvanemteadur 
3.Imbi TehverTÜ Füüsika Instituutvanemteadur