teema: Monoterakihilised päikesepatareid
tunnusnumber: ETF6179
projekti tüüp: Eesti Teadusfondi grant
seisund: käimasolev
asutus: Tallinna Tehnikaülikool
projekti juht: Enn Mellikov
kestus: 01.01.2005 - 31.12.2008
kirjeldus: Tallinna Tehnikaülikooli Materjaliteaduse Instituudi teaduslaboris on välja töötatud ja paljudes maades patentidega kaitstud tehnoloogiad nn. monoteraliste pulbriliste materjalide ja nende baasil odavate kuid kõrge efektiivsusega päikesepatareide loomiseks. Grant seab enda ülesandeks lahendada rida selle tehnoloogia praktilise realiseerimisega seotud teaduslikke probleeme. Antud granti alusel on planeeritud
viia läbi monoteraliste CIS tüüpi pooljuhtmaterjalide keemia ja tehnoloogia alaseid teadusuuringuid eesmärgiga paremini mõista protsesse, mis on antud materjalides praktiliselt tähsate omaduste formeerumise aluseks .
uurida erinevate õhukeste kilede ja nende baasil loodud struktuuride rakenduslike parameetrite kujunemist erinevates keemilistes, plasmakeemilistes ja termilistes käsitlustes.
uurida loodud materjalide pinnakeemiaga seotud seaduspärasusi eesmärgiga luua efektiivseid meetodeid loodavate struktuuride pinna kõrgpuhastamiseks
uurida saadud monoterakiht-päikeseelementide tehniliste parameetrite kujunemist erinevates tehnoloogilistes protsessides.
Uuringute tulemuste publitseerimine on planeeritud nii artiklitena rahvusvaheliselt aktsepteeritavates ajakirjades kui ka rahvusvaheliste konverentside kogumikes.
Projektist võtavad osa mitmed kraadiõppurid 

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Tatjana DedovaTallinna Tehnikaülikoolteadur 
2.Liina KaupmeesTallinna Tehnikaülikoolinsener 
3.Julia KoisTallinna Tehnikaülikoolteadur 
4.Daniel KropmanEesti Mereakadeemiadotsent 
5.Enn MellikovTallinna Tehnikaülikoolprofessor 
6.Tiit VaremaTallinna Tehnikaülikoolvanemteadur 
7.Olga VolobujevaTallinna Tehnikaülikoolteadur