teema: Eesti- ja muukeelse trükise osa rahvusliku teadvuse äratamisel ja kujundamisel ning rahvuse konsolideerimisel: Kirjastamine, levitamine ja lugemine XIX sajandi algusest Eesti Vabariigi loomiseni
tunnusnumber: ETF6084
projekti tüüp: Eesti Teadusfondi grant
seisund: käimasolev
asutus: Eesti Kirjandusmuuseum
projekti juht: Vello Paatsi
kestus: 01.01.2005 - 31.12.2008
kirjeldus: Projekti põhieesmärk on uurida eesti- ja võõrkeelse trükise osa rahvusliku teadvuse äratamisel ja kujundamisel ning rahvuse konsolideerimisel. Käesolev projekt tahab Eesti materjali alusel ja piires laiendada senist käsitlust rahvustrükise (raamatud, perioodilised ja jätkväljanded, väiketrükised, kartograafika) ülesannetest ja funktsioneerimisest ühiskonnas, tahab tundmata ja vähetuntud arhiiviainese (tiraaz, trükiste levik ja nende mõjuväljad, reklaam, tsensuur ja keelamine, kõige avaramas mõttes lugemismudelid) läbi töötades ühtlasi ka Eesti humanitaar- ja sotsiaalteaduslikus uurimistöös aprobeerida uusi lähenemisi ja vaatepunkte. Trükise funktsioneerimise kaudu püütakse projekti teostamisel iseloomustada kogu Eesti rahvuslikku kultuuri arengut, avada eestlase kultuuritarbimist, kirjeldades selle mosaiiksust paikkonniti, vastavaid muutusi nii autoris kui ka tarbijas, trükise funktsioneerimise kaudu püütakse markeerida nii eesti ja teiste kultuuride vahelisi "sildu", kui ka muutusi-murranguid meie mõtlemises 19. sajandi algusest kuni Eesti Vabariigi sünnini. Erilist tähelepanu pööratakse perioodiliste trükiste rollile rahvuse konsolideerumisel.Visuaalse maailmapildi saavutamisel ja avardumisel oli teiste trükiste kõrval oluline koht ka kaarditel. Asise infokandjana on maakaart ka ruumilise mõtlemise kujund, artefakt. Oluline siinjuures see, et kartograafiline trükis esitab oma ajastu maailmapildi. Projekt on interdistsiplinaarne ja hõlmab humanitaarteadustest ajalugu (55 %), filosoofiat (15 %), sotsiaalteadustest sotsioloogiat (20 %) ja pedagoogikat (10 %).
Projekti raames korraldatakse seminar Eesti trükiste mõjuvälja kohta ja vähemalt üks rahvusvaheline konverents koos kogumiku avaldamisega. Projekti üks väljundeid on Eesti Kirjandusmuuseumi Arhiivraamatukogu kaardikogu digitaliseerimine ja selle liitmine dea-andmebaasiga, mis teeb kogu kartograafilise materjali internetipõhiselt kättesaadavaks kõigile.

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Krista AruEesti Kirjandusmuuseumdirektor 
2.Merike KiipusEesti Kirjandusmuuseumjuhataja 
3.Ülo MatjusTartu Ülikool 
4.Kristi MetsteEesti Kirjandusmuuseumteadur 
5.Vello PaatsiEesti Kirjandusmuuseumvanemteadur 
6.Anu PallasTartu Ülikoolteadur