teema: Eesti kultuurilugu rahvuskirjanduse kujundajana
tunnusnumber: SF0032473s03
projekti tüüp: sihtfinantseerimine
erialad: 6. Humanitaarteadused
seisund: käimasolev
asutus: Eesti Kirjandusmuuseum
projekti juht: Sirje Olesk
kestus: 01.01.2003 - 31.12.2007
kirjeldus: Teema toetub oma empiirilises osas Eesti Kultuuriloolises Arhiivis säilitatavatele allikmaterjalidele, mis haaravad eesti kirjaliku sõna ajaloo alates 17. sajandist ja on eriti rikkalikud 19.-20. sajandi kirjanduslike allikate poolest. Teema taotluseks on senini eesti kirjandusloos käibivate tekstide, persoonide, müütide jm kinniskujutelmade intertekstuaalne analüüs, mis hõlmaks laiemat ühiskondlikku konteksti, püüdes kokkuvõttes avardada nii kirjanduse, kultuuri kui ka ajaloo käsitlust.
Teema metodoloogiliseks aluseks on kultuuriantropoloogias, sotsioloogias ning kultuuriloolistes ja soo-uurimuslikes töödes kasutatavate meetodite rakendamine arhiivis säilitatavate fiktsionaalsetele ja mittefiktsionaalsetele (ilukirjanduslikud käsikirjad, mälestused, elulood, kirjavahetused jne) allikmaterjalidele. Niisugune valdavalt uushistoristlik lähenemine peaks avama uusi ja avaraid perspektiive.
Uurimuse keskmeks on rahvusliku kirjanduse ideoloogiad ja kontekst erinevatel etappidel, kirjanduslike ja kultuurilooliste institutsioonide ajalugu ja nende ülesehitamise strateegiad ning kultuuriloos/kirjanduses oluliste isikute biograafiad kultuuriloo allikatena. Teema raames käsitletakse kaasaegsete meetoditega rahvuskirjanduse keskseid loojaid (Kreutzwald, Hurt, Tuglas, Suits, Alver) ja institutsioone .
Teemal on tugev rakenduslik aspekt, sest samavõrd kui teema uurimuslik osa toetub arhiivile, areneb arhiiv edasi uurimusliku osa toel (andmebaasid, allikapublikatsioonid, kogude täiendamine).

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Eve AnnukEesti Kirjandusmuuseumteadur 
2.Krista AruEesti Kirjandusmuuseumdirektor 
3.Vilve AsmerEesti Kirjandusmuuseumarhivaar 
4.Rutt HinrikusEesti Kirjandusmuuseumteadur 
5.Kristin KuutmaEesti Kirjandusmuuseumvanem 
6.Marin LaakEesti Kirjandusmuuseumteadur 
7.Kristi MetsteEesti Kirjandusmuuseumteadur 
8.Marju MikkelEesti Kirjandusmuuseumassistent 
9.Piret NoorhaniEesti Kirjandusmuuseumarhiivi 
10.Sirje OleskEesti Kirjandusmuuseum 
11.Vello PaatsiEesti Kirjandusmuuseumteadur 
12.Leili PungaEesti Kirjandusmuuseumarhivaar 
13.Tiina SaluvereEesti Kirjandusmuuseumtoimetaja