teema: Õhukesed kiled ja päikesepatareid keemilistel meetoditel
tunnusnumber: ETF5612
projekti tüüp: Eesti Teadusfondi grant
erialad: 1.6-1.9. Keemia ja molekulaarbioloogia
2.2. Materjaliteadus
seisund: käimasolev
asutus: TTÜ Keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskond
projekti juht: Malle Krunks
kestus: 01.01.2003 - 31.12.2006
kirjeldus: .2003.a. on planeeritud jätkata eelmistel aastatel arendatud uurimistööd nanokristalsete ning submikroonsete kilede moodustumise keemia, tehnoloogia ja omaduste uurimise alal. Teadusuuringud on suunatud odavate päikeseenergia muundurite väljatöötamisele rakendades õhukeste kilede valmistamiseks pihustuspürolüüsi ja sool-geeli meetodeid. Uurimistööd on planeeritud läbi viia järgnevatel alateemadel:
1. CIS-tüüpi materjalide ning metalli oksiidide moodustumise kemismi uurimine vastavalt pihustuspürolüüsi ja sool-geeli protsessides rakendades termoanalüütilisi meetodeid.
2. Fotoelemendi absorberkihtide tehnoloogiate optimeerimine nanopoorsetel ja tihedatel submikroonsetel TiO2 ja ZnO elektroodidel uut tüüpi õhukesekihiliste fotoelementide väljatöötamiseks.
3. Keemilistel meetoditel valmistatud kilede ja päikesepatareide uurimine elektronkiire meetoditega, nanokristalsete ja mikropoorsete kilede prepareemistehnika väljatöötamine.
4. Õhukeste kilede ja päikesepatareide füüsikaliste omaduste uurimine ja nende seos kilede valmistamise tehnoloogiliste parameetritega.

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Olga KijatkinaTallinna Tehnikaülikooldoktorant 
2.Malle KrunksTTÜ Keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskondvanemteadur 
3.Arvo MereTallinna Tehnikaülikoollektor 
4.Valdek MikliTallinna Tehnikaülikoolteadur 
5.Jaan RaudojaTallinna Tehnikaülikoolvanemteadur 
6.Helen RebaneTallinna Tehnikaülikoolteadur