teema: Foononvabad jooned kui kõrglahutusega spektroskoopia, ühe lisandimolekuli spektroskoopia, spektrite sälkamise nurgakivi
tunnusnumber: ETF5547
projekti tüüp: Eesti Teadusfondi grant
erialad: 1.1-1.5. Täppisteadused
1.6-1.9. Keemia ja molekulaarbioloogia
seisund: käimasolev
asutus: TÜ Füüsika Instituut
projekti juht: Karl Rebane
kestus: 01.01.2003 - 31.12.2006
kirjeldus: Projekti laiem eesmärk on viia edasi foononvabade joonte (FVJ) teooriat, eksperimenti ja potentsiaalseid rakendusi, esmajoones ühe lisandimolekuli spektroskoopiat ja spektraalsälkamist. Rakenduslikel eesm'rkidel konkreetselt - toetada nende alusuuringutega TÜ patenditaotlust "DNA molekuli nukleotiidide järjestuse määramine laserspektroskoopia meetoditega" (autor - K.Rebane, reg 29.09.96.), viies selleks edasi tahkise lisandite spektrite FVJ eksperimenti ja teooriat. Töö FI-s on olnud päris edukas [vt. kirjandus "Teadusliku põhjenduse" juures]. Suund on maailmateaduses olnud kiire edasise laienemise ja süvenemise seisus. Päris uue ja olulisena on FVJ ja ÜMS tõusnud päevakorda seoses kvantteooria värskete algatustega - FVJ-d kui optilise kvantarvuti realiseerimise üks selgemaid väljavaateid. Spektraalsälkamine on endiselt väljavaaterikas optilises arvutamises, eriti holograafia uutes variantides. Meie konkreetset osalemist ja loodetavaid tulemusi on näha projekti teaduslikust põhjendusest ja sellele lisatud publikatsioonide loetelust.
Praktikasse suunatud tööde eesmärk on saavutada uuringute keemilise osa tugevat käivitamist - viia FVJ sobivate markerite seljas molekulide, eelkõige DNA ja teiste bioloogias tähtsate molekulide luminestsentsi ergastusspektritesse ja sellega käivitada FVJ kui ülitudlike sondide valdkond molekulaarbioloogias, biokeemias ja - füüsikas, keemias.

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Raivo JaanisoTÜ FIvanemteadur 
2.Viktor PalmTÜ FIteadur 
3.Martti PärsTÜ FIlaborant 
4.Inna RebaneTÜ FIvanemteadur 
5.Karl RebaneTÜ Füüsika Instituutemeriitprofessor, akad.