teema: Religioon vana- ja keskaja totalitaarsetes riikides
tunnusnumber: ETF5374
projekti tüüp: Eesti Teadusfondi grant
erialad: 6. Humanitaarteadused
seisund: lõppenud
asutus: TÜ Usuteaduskond
projekti juht: Tarmo Kulmar
kestus: 01.01.2003 - 31.12.2005
kirjeldus: Käesolev grandiprojekt on peatselt lõppeva ETF grandi nr. 4893 edasiarendus.

Kesksed uurimissuunad on järgmised:
(a) Uute totalitaarriikide pretsedentide leidmine vana- ja keskajal,
(b) Religiooni osatähtsuse väljaselgitamine totalitaarriikides üldse ja muistsetes totalitaarriikides eriti.

Vastavalt ülal ära toodud kesksetele uurimissuundadele on projektil kaks eesmärki:
(a) uurimisvaldkonna süvendamine (religiooni tähtsus ja tähendus inkade riigi ja ühiskonnaelu eri valdkondades,
b) uurimisvaldkonna laiendamine (uute muistsete totalitaarriikide (Hiina Qini riik, antiik-Sparta) pretsedentide uurimine ja saadud uute andmete võrdlemine inkade riigi andmetega).

Tööhüpoteesid on järgmised:
1. Päikese- ja keisrikultus riikliku ideoloogiana andis inkade riigi valitsemissüsteemile positiivse efekti, kuid riigi lõpuperioodil hakkas mõjuma destabiliseerivalt. Inkade riigi religioonipoliitika erineb harilikust totalitaarriikide praktikast ja sarnaneb Rooma riigi religioonipoliitikale.
2. Hiina Qini keisririik vastab täielikult totalitaarriigi tunnustele. Ametliku ideoogiana toimis seal faxia õpetus, omandades sisuliselt religiooni tähenduse. Teised religioonid ja filosoofiad, sh. konfutsianism, olid põlu all.
3. Sparta riik vastab küllalt suures osas totalitaarriigi tunnustele, kuid on ka palju lahkuminevaid tunnusjooni. Religiooni mõju riigi- ja ühiskonna elu eri külgedele oli väiksem kui inkade riigis, kuid suurem kui Qini riigis.

Uurimus on teoreetiline ja rajaneb tööle kirjalike ajalooallikatega. Projekti keskmes asub Peruu alusmaterjal, mida on kõige rohkem ja mis on taotleja poolt kõige rohkem läbi töötatud. Seda tuleb veelgi täiendada ja seni käsitlemata aspektidest lähtudes analüüsida. Samal ajal tuleb hakata koguma Hiina ja Kreeka materjali ja projekti otsustavas faasis hakata seda võrdlema Peruu materjaliga. Lisaks tuleb jätkata otsinguid, et leida minevikust uusi totalitaarriikide pretsedente.

Uurimistulemuste tutvustamiseks kirjutatakse ja avaldatakse rida võõrkeelseid artikleid, mis ilmuvad paralleelselt ka eesti keeles. Tulemusi tutvustatakse rahvusvaheliste konverentside ettekannetes.
Uurimuse teaduslik koostööpartner on Saksamaa Religiooniloo Uurimisselts (Deutsche Religionsgeschichtliche Studiengesellschaft). Tulemused avaldatakse enamasti selle väljaannetes Mitteilungen für Anthropologie und Religionsgeschichte ja Forschungen zur Anthropologie und Religionsgeschichte.


...

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Tarmo KulmarTÜ Usuteaduskondvõrdleva usuteaduse professor