teema: Teoloogilise ja religioosse sõnavara struktuur ja areng eesti keeles
tunnusnumber: ETF5292
projekti tüüp: Eesti Teadusfondi grant
erialad: 6.6. Usuteadus
seisund: lõppenud
asutus: Tartu Ülikool
projekti juht: Siret Rutiku
kestus: 01.01.2002 - 31.12.2005
kirjeldus: Uurimisprojekt on kavandatud teoloogilise ja religioosse sõnavara interdistsiplinaarseks teaduslikuks käsitlemiseks eesti keeles seda enimmõjutanud võõrkeelte taustal. Vaatluse alla tulevad mh. eestikeelse teoloogilise ja religioosse sõnavara tekkimine ja areng üldiselt, tema kujunemise keelelis-kultuurilised ja kiriklik-teoloogilised mõjud, lingvistilised ja semantilised aspektid, tõlkeproblemaatika ja normiprobleemid.
Projekti üheks põhieesmärgiks on kaasaegses eesi keeles kasutatava teoloogilise ja religioosse sõnavara analüüs ning korrastamine. Uurimistöö tulemused avaldatakse 1. teaduslike publikatsioonidena teema üksikute osavaldkondade kaupa ning 2. projekti ühe alaprojektina moodustatava terminoloogiakomisjoni töö kokkuvõttena. Projekti raames valmib ka üks doktoriväitekiri ja üks magistriväitekiri.
Käesolev projekt kujutab endast okupatsioonijärgsel ajal esimest suuremamahulist katset korrastada eestikeelset teoloogilist ja religioosset sõnavara ning avada see Eestis seni ulatuslikumalt käsitlemata valdkond interdistsiplinaarsele uurimistööle.

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Külli KuuskEesti Keele Instituut, TÜ filosoofiateaduskondmagistrant 
2.Marju LepajõeTartu Ülikooli usuteaduskonddoktorant 
3.Toomas PaulEELK Usuteaduse Instituutprofessor 
4.Siret RutikuTarti Ülikooli usuteaduskondlektor 
5.Urmas SutropEesti Keele Instituutdirektor