teema: Eesti teoloogilise mõtlemise ajalugu
tunnusnumber: ETF5194
projekti tüüp: Eesti Teadusfondi grant
erialad: 6.6. Usuteadus
seisund: lõppenud
asutus: Tartu Ülikool
projekti juht: Riho Altnurme
kestus: 01.01.2002 - 31.12.2005
kirjeldus: Projekt käsitleb Eesti teoloogilise mõtlemise ajalugu selle tekkest kuni tänapäevani. Lähtutatakse mitte niivõrd rahvuslikust, kuivõrd maiskondlikust printsiibist - uuritakse teoloogilise mõtte arengut tänase Eesti territooriumil elanud inimeste seas. Eelkõige on siin mõeldud eesti ja saksa rahvusest teoloogide loomingut. Üheks peamiseks uurimisülesandeks ongi leida rahvusteülene kontinuiteet siinses teoloogias (või tõestada selle puudumist). Kas võib rääkida mingist erilisest Eesti teoloogiast oma autohtoonses arenguloos või on tegemist vaid välismõjude vastuvõtmisega? Milline on Eestis viljeletud teoloogia asukoht üldises teoloogia ja ka teadusloolises arengus laiemalt?
Projekt ei sea endale eesmärgiks jõuda lõpliku, kõikehõlmava ülevaateni Eesti teoloogiast.
Taotluseks on luua raamistik edasiseks põhjalikumaks uurimistööks, kuna sisuliselt on tegemist
pilootprojektiga selles valdkonnas. Projektisiseselt on uurimisteemad jaotatud vastavalt põhitäitjate huvidele ning süviti käsitleda suudetakse vaid teatud aspekte (ja teatud mõtlejaid) Eesti teoloogilise mõtte arenguloost. Siiski on tänu üliõpilaste aktiivsele kaasamise projekti läbiviimisse lootust jõuda ka laiemale pinnale kui üksikuurimused teatud teoloogidest. Projekti tulemusena peaks saama ka teatud ülevaate olulisematest perioodidest Eesti teoloogias.Osana Eesti mõtteloost annab teoloogia käsitlemine väärtuslikke võimalusi paralleelideks teistelegi kohaliku idee- ja teadusajaloo suundadele.
Projekti viimasel aastal võetakse tulemused kokku konverentsil, mille ettekannetest antakse välja kogumik. Vahetulemusi avaldavad projektis osalejad teaduslikes ja populaarteaduslikes artiklites ning teevad ettekandeid teaduskonverentsidel.

projektiga seotud isikud
nr nimi asutus amet  
1.Riho AltnurmeTartu Ülikooli Usuteaduskonderak vanemteadur 
2.Andres GrossTartu Ülikoollektor 
3.Marju LepajõeTartu Ülikoolteadur 
4.Urmas PettiTartu Ülikooldotsent 
5.Riho SaardEesti Humanitaar-instituutprofessor 
6.Andres SaumetsTartu Ülikooldoktorant